19 Kasım 2017 Pazar

Roka Pera, Alaçatı'dan Pera'ya Ege esintileri

Roka Pera, Alaçatı’nın gözde mekanlarından Roka Bahçe’nin kış ve bahar aylarında hizmet veren İstanbul’daki yeni adresi. Yüzyıllara tanıklık eden atmosferini modern zamanlarla buluşturan Pera’da açılan Roka Pera, Ege Mutfağı’nın geleneksel yemeklerinin yanı sıra Boşnak lezzetleriyle zenginleştirdiği mönüsüyle dikkat çekiyor.

09 Mart 2015 Pazartesi 13:13
Roka Pera, Alaçatı'dan Pera'ya Ege esintileri
Yazı: Aliye Gümüş
Fotoğraf: Özgür Bakır


İstanbul’un çok kültürlü ve her taşında ayrı hikayeler barındıran semti Pera, yüzyıllara tanıklık eden atmosferini modern zamanlarla buluşturuyor. Görkemli binalarında açılan yeni zaman mekanlarıyla yeme-içme ve eğlence durağı haline gelen semt, özellikle dünya gezginlerinin uğrak noktası. Tarihi Ansen binasının girişinde yer alan Roka Pera da semtin yeni lezzet duraklarından biri.

Gerçek Ege Mutfağı’ndan lezzetler sunuyor
Roka Pera, Alaçatı’nın gözde mekanlarından Roka Bahçe’nin kış ve bahar aylarında hizmet veren İstanbul’daki yeni adresi. Roka Pera, Ege havasını ve lezzetlerini Alaçatı’dan İstanbul’a taşısa da mimari detaylarıyla kendine has özellikler taşıyor. Dekorasyonda, asıl mesleği fotoğrafçılık olan Bahar Kitapçı’nın imzası var. Kullanılan objeler, Pera’nın yaşanmışlık hissini mekanın atmosferine taşımış. Duvarlardaki eski mutfak eşyaları, üzüm sepetlerinden dizayn edilen lambalar gibi pek çok obje İstanbul’un çeşitli semtlerindeki eskici ve antikacılardan tek tek toplanmış. 90 yıllık ıhlamur ağacı eski dolap, restoranın bir köşesini süslerken; dolaptan çıkarılan kapaklar, Rembetiko müziğinin icracıları rebetlerin siyah-beyaz fotoğraflarını çerçevelemiş. Mint yeşili renklerin hakim olduğu mekanda çok sıcak bir hava yaratılmış. Servisin saat 16:00’da başladığı Roka Pera, 60 kişiye kadar konuk ağırlayabiliyor.

Roka Pera, Ege Mutfağı’nın geleneksel yemeklerinin yanı sıra Boşnak lezzetleriyle zenginleştirdiği mönüsüyle dikkat çekiyor. Roka Pera’nın ortaklarından Gökhan Safkan, mönünün ortaya çıkış sürecini şöyle anlatıyor: “Ege’de çok sayıda restoran var ve pek çoğu dünya mutfağından lezzetler sunuyor. Gerçek Ege Mutfağı’na dair mönüsü olan bir mekan yaratmak istedik. İzmir’in Tire ilçesi otları ve kendine has lezzetleriyle meşhurdur. Bu sebeple pek çok kez Tire’ye gittik ve yemeklerini tattık. Tire’nin Kaplan Köyü’nde bulunan aile restoranı Kaplan Çam Restaurant’ın sahibi Fatih Bey’le tanıştık. Fatih Bey’in eşi Giritli ve mekandaki tüm yemekleri kendileri yapıyorlar. Yaklaşık bir hafta ben ve aşçımız onların misafiri olduk. Onların yerel yemeklerin reçetelerini öğrendik ve gerçek bir Ege Mutfağı mönüsü oluşturduk. Bu mönünün yüzde 95’i konuklarımız tarafından sevildi. Ege lezzetlerinin yanı sıra Boşnak lezzetlerinin de bu mönüyü tamamlayacağını düşünerek kuru et, sucuk, köfte gibi yemekler ekledik.”

Ürünler Tire’den geliyor
Roka Pera’da ürünlerin pek çoğu Tire’den geliyor. Söylemeden geçmeyelim; Tire’nin Salı günleri kurulan pazarı için Türkiye’nin en büyük ot pazarı diyebiliriz. Mönüdeki cacık bildiğimizin aksine kuzukulağı otu ve yer elmasıyla yapılıyor. Kıtır enginar, ince dilimlenmiş taze enginar, kereviz yaprağı, limon, zeytinyağı ve İzmir tulumuyla hazırlanan bir başlangıç. Fava, mevsiminde alınmış iç baklayla birlikte servis ediliyor. Cibes otu, hardal otu, turp otu, bostan, arapsaçı gibi otlar mönüde sıklıkla kullanılmış. Hatta ana yemeklerin yanında ot kavurması garnitür olarak servis ediliyor. Kabak çiçeği burada dolma olarak değil kızartma olarak karşımıza çıkıyor. Kabak çiçeği, Ege otları ve lor peyniriyle hazırlanan bir harçla kızartılıyor. Dolma ya da sarma tercih edenler için vişneli yaprak sarma ya da iç harcı Ege otlarıyla hazırlanan kalamar dolması seçenekleri sunuluyor.

İsli kuru et, Boşnak Mutfağı’nın olmazsa olmaz tatlarından. Roka Pera’da ise maydanoz, dereotu, domates ve zeytinyağıyla folyoya sarılan isli kuru et, ızgara olarak servis ediliyor. Boşnak sucuğu da isli ve Kayseri’den getirilen Abaza peyniriyle birlikte sunuluyor. Güveçte Tire Köftesi, Boşnak Köftesi, yaprak bonfile, kuzu kol tandır, karides ve kalamarla hazırlanan fener balığı yahnisi, şevketi bostan ve pazıyla hazırlanan oğlak kapama mekanın ana yemeklerdeki özel tatlardan bazıları. Foça’nın geleneksel yiyeceği gelin turşusu, Boşnaklara özgü bir turşu olan soka Roka Pera’daki özgün lezzetlerden. Tatlılarda; kaymak, tahin ve cevizle servis edilen ince dilimlenmiş çıtır kabak, limonlu taze lor kreması ve karadut reçeli, kestaneli ve bezeli çikolata kreması seçenekleri bulunuyor. İçki mönüsü ise butik şarapları, alkollü ve alkolsüz içki seçenekleriyle oldukça zengin.

İletişim: 0212 245 88 17

Anahtar Kelimeler: Roka Pera Alaçatı

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    E-Dergi   Dosya
    Gastronomi Dergisi   Gastronomi Abonelik
    Gastronomi Dergisi ipad
    Gastronomi Dergisi Abonelik
    EN ÇOK OKUNANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    SAYFALAR
    ARŞİV