24 Temmuz 2014 Perşembe

Temenye Balıkçısı ile balık keyfi Pendik'te

Boğaz'ın akla gelen ilk balık restoranlarından olan Bebek Balıkçısı lezzetlerinin Anadolu Yakası'ındaki adresi Temenye Balıkçısı, İstanbul’da balık kültürünün oluşmasını sağlayan iki ismin imzasını taşıyor. Temenye Balıkçısı, ambiyansı, lezzetleri ve kalitesiyle boğazda balık keyfini, Pendik MarinTürk'te müdavimleriyle buluşturuyor.

21 Aralık 2012 Cuma 13:32
 Temenye Balıkçısı ile balık keyfi Pendik'te
Foto galeriye git

Yazı ve Fotoğraf: Büşra GÖKTAŞ

Boğaz'da balık dendiğinde akla gelen ilk mekanlardan olan Bebek Balıkçısı'nın işletmecisi Ertuğrul Karabulut ve boğazın karşı yakasındaki Kordon Balıkçısı'nın işletmecisi Eftal Çolak, hünerlerini kurdukları bu ortak mekanda birleştiriyor. 2011 yılında Pendik MarinTürk'te açılan Temenye Balıkçısı, ambiyansı, hijyeni, servisi, lezzetiyle Boğaz restoranı kalitesinde hizmet veriyor.

Temenye Balıkçısı, isim seçiminden logosuna, mimarisinden servisine kadar ince detaylar taşıyor. kurucularının tecrübeleri ve erdemini yansıtan Temenye'nin logosundaki balıkçının oltasındaki beş balıksa hüneri ortaya koyuyor. 500 bin TL'lik yatırımın mimarisinde kullanılan hassas detayların her biri işletmecisi Cem Karabulut imzası taşıyor.

Boğaz mönüsüne Rum ve Ermeni lezzetleri eklendi
Kapalı bölümünde 120, bahçesindeyse 300 kişiyi ağırlayabilen Temenye Balıkçısı, her gün 12.00 - 23.00 saatleri arasında zengin yemek ve içki mönüsüyle hizmet veriyor. Temenye'nin mönüsünde tuzda, tava ve ızgara teknikleriyle pişirilen günlük balıkların yanı sıra peynir, fıstık, ceviz ve baharatlarla hazırlanan Rum mezelerinden Girit ezmesi, 12 saat közde özel sosuyla pişirilen Ermeni Pilakisi, Lakerda, Girit Mantısı, ciğerin tadının kaybolduğu Yaprak Ciğer gibi Rum ve Ermeni mezeleriyle zenginleşen başlangıçlar; balık içli dolma, balık kokoreç ve güveçte ahtapot gibi özel lezzetler de bulunuyor. Eftal Çolak'ın şarküterisinden balık yemeyenler için mönüye iki çeşit de et yemeği ekleniyor. Altı kişilik mutfak ekibine daha önce birçok balık restoranında şeflik yapan Cemal Yıldızbaş yön veriyor. Temenye'de keyifli yemeklere Yunan müziği eşlik ediyor.

Temenye Balıkçısı şarapta Kavaklıdere, rakıda ise Mey Grubu'nu tercih ediyor. Balıklarını sezonun en iyi balıklarını getiren Saffet Balıkçılık'tan, sebzeleriniyse bölgenin bilinen manavı Erol Manav'dan temin eden Temenye Balıkçısı'nda, satın almada kesinlikle kaliteli ürünler tercih ediliyor.

Fenerbahçeli kaleci Volkan Demirel gibi bir çok ünlüyü ağırlayan ve dizi çekimlerine de ev sahipliği yapan Temenye'nin İzmit ve Gebze'den gelen misafirleri de oluyor. Bebek Balıkçısı'na bu bölgeden gelen misafirlerinin artık Boğaz kalitesindeki lezzeti buldukları Temenye'yi tercih ettiklerini belirten Cem Karabulut, "İstanbul'da artık çok ciddi bir trafik sorunu var. Baktık ki misafirlerimiz bize gelemiyor, biz onlara gidelim dedik" diyor. Boğaz'a göre fiyatları yüzde 50 uygun olarak mönüye taşıyan Temenye Balıkçısı, 2011 yılında Gecce.com'un düzenlediği yarışmada 'En iyi, En yeni mekan' ödülünü de almış.

Ege yöresinden Pazar kahvaltısı
Temenye'de Pazar günü 09.00 - 14.00 saatleri arasında sofralara serpme kahvaltı hazırlanıyor. Ege usulü serpme köy kahvaltısında, Sevgi's Gurme'nin küçük kavanozlarda hazırladığı reçelleri, Manisa'dan getirilen tahin helvası, Köseli peynirleri, Ayvalık'tan Kürşat zeytinyağı ve zeytinlerinin yanı sıra pişi, sucuklu yumurta ve çikolata gibi lezzetlerle zengin bir kahvaltı sunuluyor.

Yeni marka tecrübeli isimler
Mekanlarında servis, lezzet, hijyen, kalite ve disiplinden taviz vermeyeceklerini belirten Cem Karabulut, "Balığı Karadenizliler tutar, Erzincanlılar halde satar, Sivaslılarsa mekanları işletir. Belkide yöresel olarak misafir ağırlamayı sevdiğimiz için restoranlarımıza gelen müşterilerimizi de misafir gibi görüyoruz. Zaten işletmelerde başarı buradan geliyor. Babadan gördüğümüz ve kendimizin geliştirdiği prensiplerimiz var. Uzaktan kumandayla işletmeler yürütülemez" diyor.

Bebek ve Temenye Balıkçısı'nın Gıda Mühendisi İpek Ege tarafından sıklıkla denetlenip, personele eğitimlerin verildiğini anlatan Karabulut, en ufak bir şikayeti bile teste gönderdiklerini belirterek misafirlere sözle yapılacak olan açıklamadansa belgelendirmenin daha akılda kalıcı ve inandırıcı olduğunu savunuyor.

Temenye Balıkçısı'nın mutfağı tüm misafirlere açık. Girişte bulunan dezenfektanlarla ellerini temizleyen misafirler, yemeklerinin nerede yapıldığını da görebiliyorlar. Masalardaki kullanılmış peçeteleri personel maşalarla topluyor. Peçetelere dokunanlar ellerini temizlemeden servise devam edemiyor. Sebzelerin zirai ilaçlardan arınmasında ise İxir marka ürünler kullanılıyor. Tül içinde limon gibi restoranlara getirdikleri bir yenilik de kendi özel poşetlerinde sıcak havlular... Tek kullanımlık havlu peçeteler, elde balıktan ne koku, ne kalıntı bırakıyor.

Neden MarinTürk ve Temenye?
Temenye adını koymadan önce çok fazla araştırma yapan Cem Karabulut, daha önceki markalarında da olduğu gibi Türkçe bir isim arayışına giriyor. Bebek'te lokasyonun adını taşıyan bir ismi markalaştıran Karabulut, bu bölgeye gelmeden de lokasyonun adı üzerinden araştırmalar yapıyor. 'Pen' tavlada 'beş' anlamına geliyor, aynı Temenye Balıkçısı'nın logosundaki balıklar gibi... 'Dik' ise farklı kaynaklara göre Rumca ya da Farsça'da 'balıkçı kayığı' anlamı taşıyor. Pendik Balıkçısı'ndan daha farklı bir isim arayışına giren Karabulut, araştırmalarını derinleştirdiğinde, bölgeye 'Temenye Burnu' dendiğini öğreniyor ve bölgenin eskiden mesire yeri olduğunu ortaya çıkarıyor.

Karabulut ve Çolak ortaklığında, Avrupa ve Anadolu Yakası'nı bir araya getirmek fikriyle ortaya çıkan Temenye Balıkçısı, AVM'si, bin araçlık otoparkı, beş yıldızlı otellere, havalimanına ve kongre merkezlerine yakınlığıyla diğer marinalardan ayrılan Pendik MarinTürk'te açılıyor. Marmara Denizi ve Prens Adaları manzarasıyla denize sıfır konumdaki MarinTürk'te dönemsel olarak düzenlenen boatshowlarla ve yeni açılacak olan Tuzla Marina'yla bölgenin geleceğin turizm merkezlerinden olacağını belirten Cem Karabulut, "Bu kadar kısa mesafede iki marina... Bunun eşi yok. Mekana alternatifli yol çok fazla; sahil yolundayız, E-5 ve TEM çok yakın, havalimanı hareketlenmeye başladı ve denize sınıf konumdayız. Bu şekilde bir lokasyona sahip bir nokta daha yok. Biz de biraz bu marinanın vermiş olduğu artılarla bu bölgeye yoğunlaştık" diyor.

"Marina konseptini sevdik"
Bu güne kadar çeşitli sebeplerle şubeleşmediklerini anlatan Cem Karabulut, Bebek Balıkçısı ve Temenye Balıkçısı için planları olduğunu anlatıyor. Marina konseptini sevdiklerini ve İstanbul'da aynı konseptte bir marinada Temenye Balıkçısı'nın ikincisinin olabileceğini belirten Karabulut, "Bebek Balıkçısı'nın müdavimeleri yazın Bodrum'a gider. Bizde iki yıla kadar Yalıkavak'ta Bebek Balıkçısı olarak yer alacağız" diye konuşuyor.

"Biz etçi, balıkçı değil; işletmeciyiz"
Rumeli Hisarı'ndaki İskele Restaurant, dünya mutfağıyla Nişantaşı Ziya Restoran, Bebek Balıkçı, Bay Balıkçı, Kordon Balıkçısı ve bir çok et restoranıyla 55 yıllık bilgi birikiminin Temenye balıkçısında birleştiğini söyleyen Cem Karabulut, "Bizim baba mesleğimiz ama kobilikten başlayıp, farklı işletmelerde işi öğrendik. Farklı birçok işletmemiz de oldu. Ancak biz yapıp devretmedik, işlettik. İşletmeci, balık, et, cafe, bar ayırt etmez. Biz etçi, balıkçı değil; işletmeciyiz" diyor.

2011'de Yunan Adaları seyahatinden de Türkiye'nin yemek ve sunum anlamında daha ileride olduğunu görüp memnun döndüğünü anlatan Karabulut, "Servis, sunum, kalite, misafirperverlik; her konuda Avrupa'dan daha ilerideyiz. Türkiye'de engellenen balık çiftlikleri adalarda kurulmuş ve o balıklar tüketiliyor. Personel günlük kıyafetleri ve çok özensiz bir şekilde servis yapıyor. Bizden iyi oldukları tek konu, onlarda yemek daha ucuz" diye konuşuyor. Karabulut ayrıca çocukları fast fooddan uzak tutup balık sevdirmenin de önemli olduğunu vurgulayıp, "Balığı bir insana ancak çocukken sevdirebilirsiniz. Obeziteyle savaşın en güçlü yolu balıktır" diyor.

www.temenyebalikcisi.com

Ne Nereden 
Endüstriyel mutfak: Fagor
Bardaklar: Paşabahçe
Porselenler: Porland
Çatal-bıçak-kaşıklar: Jumbo
Masa ve sandalyeler: Rivelli
Şemsiyeler: Suat Akaydın
Tekstil ürünleri: Sümeral Tekstil

YORUM YAZ

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.

      Yorumlar
      Toplam 1 yorum mevcut

    • iclal söylemez bulat 7 ay önce yorumlandı

      19.01.2014 tarihinde ailece pendik marina da idik. temenye balıkçısındaki masaların hemen hemen tamamı boştu, sol köşedeki geniş yere oturduk. garsonlardan birine sipariş verir iken mekan çalışanı sn halil bey son derece nezaketsiz/saygısız üslup ile oraya oturamayacağımızı belirtti. bize oturacak yer çook. ancak bu mekan çalışanlarının ivedilikle eğitime ihtiyacı var. kötü bir yer, mümkün ise gitmeyin. saygı ile bildiririz deneyimizi.

    E-Dergi   Dosya
    Gastronomi Dergisi   Gastronomi Abonelik
    Gastronomi Dergisi ipad
    Gastronomi Dergisi Abonelik
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    SAYFALAR
    ARŞİV